BIOGRAFI

 

Michael Jackson blev født den 29. august 1958. Hans forældre, Joseph og Katherine Jackson, opdagede hurtigt, at denne dreng var anderledes end de 6 børn, de havde fået forinden. Michael fik desuden 2 mindre søskende, og var således den 7. ud af en børneflok på 9.

Fra Michael var helt lille, var rytme og musik en del af hans liv. Mens han sad i den høje stol, yndede Michael at danse til tørretumbleren, og rockede til hver en rytme. Michael fik dog også opmærksomhed på mindre positive måder. Michael elskede at lave practical jokes overfor sine familiemedlemmer, og var i det hele taget noget at en spøgefugl.

Da Michael var 5 år, optrådte han for første gang offentligt til et talentshow i børnehaven, hvor han sang ”Climb Ev’ry Mountain” fra Sound of Music. Michael fik et stående bifald. Han mindedes, hvordan hans børnehavelærer græd over hans sang, og at hans forældre fra det øjeblik vidste, at Michael skulle være med i gruppen The Jackson Brothers, som indtil da havde bestået af Michaels 3 ældste brødre.

Det stod hurtigt klart for Joseph og Katherine, at Michaels talent var noget helt specielt. Derfor blev Michael gruppens forsanger.

De næste år optrådte Michael og hans 4 ældre brødre i talentshows over hele det nordøstlige USA, og vandt alle konkurrencer. Gruppen indspillede i 1966 et par singler for det lokale pladeselskab, Steeltown, og disse blev solgt ved optrædener i supermarkeder og natklubber.

I 1968 skulle The Jackson Brothers optræde i deres første tv-show, og alle havde glædet sig længe. Da dagen kom og Michael var løbet hjem fra skole, fik de beskeden. ”Tv-showet er blevet aflyst…” Michael beskrev, hvordan skuffelsen bølgede ind over dem, indtil den blev vendt til glæde med beskeden ”Motown har ringet. Vi skal til audition”.

The Jackson Brothers skrev kontrakt med Motown med det samme, og ejeren af Motown, Berry Gordy, gav gruppen navnet som førte dem til berømmelsen: The Jackson 5.

Den første single fra The Jackson 5, ”I Want You Back” strøg til tops på de amerikanske hitlister, efterfulgt af ”The Love You Save”, ”ABC” og ”I’ll Be There” som alle ligeledes opnåede førstepladsen på hitlisterne. The Jackson 5 slog derved rekorden, som The Beatles besad, og blev det første band nogensinde, hvis 4 første singler blev nummer 1.

De næste år udkom udover flere albums med The Jackson 5 også soloalbums med Michael. Det første, ”Got To Be There”, udkom i 1971.

Succesen fortsatte indtil 1976, hvor The Jackson 5 brød med Motown. Gruppen følte, at Motown ikke tillod dem nok kreativ frihed, og Michael beskrev i sin selvbiografi, at han henvendte sig til Berry Gordy for at snakke problemet igennem. Resultatet af mødet blev, at The Jackson 5 forlod Motown til fordel for Epic. Desværre måtte gruppen forlade navnet The Jackson 5 hos Motown. I stedet valgte de navnet ”The Jacksons”. Jermaine blev dog ved Motown, da han forinden havde giftet sig med Berry Gordys datter. Da Jermaine ikke længere var en del af The Jacksons, blev den yngste bror, Randy, indsat i gruppen i Jermaines sted.

I 1978 begyndte Michael at føle, at han skulle selvstændiggøre sig fra gruppen, og fik rollen som ”Fugleskræmsel” i en alternativ version af ”The Wizard of Oz”. ”The Wiz” med Diana Ross som Dorothy blev starten på Michaels bekendtskab med Quincy Jones, som skulle komme til at spille en stor rolle i Michaels sangkarriere.

Michael ønskede at indspille et soloalbum, og spurgte derfor Quincy Jones, om han kunne anbefale en producer. Quincy Jones foreslog sig selv som producer på albummet, og sammen skabte de ”Off The Wall” som for alvor satte fokus på, at Michael Jackson var andet og mere end forsangeren i The Jacksons.

I 1982 udgav Michael albummet ”Thriller”. Michael havde under hele processen med albummet haft som

mål, at detskulle blive det bedst sælgende album nogensinde, og Michael ønskede, at albummet skulle være perfekt. Efter diskussioner med Epic om udgivelsesdatoen fik Michael lov at udgive albummet, når han var klar, og albummet blev vel modtaget.

1983 blev dog året, hvor Michaels karriere for alvor tog fart. The Jacksons blev bedt om at optræde til 25 års jubilæet for Motown, og Michael indvilgede modvilligt. Michael følte, at han var ved at vokse væk fra familiens gruppe, og ønskede at fokusere på sin egen musik, men gav sig, da han aftalte med Berry Gordy, at han også måtte optræde med en af hans solosange.

Til showet, Motown 25, optrådte Michael med Billie Jean, og fremviste for første gang et dansetrin som efterfølgende blev et af kendetegnene for Michael Jackson – Moonwalken. Bevægelsen, hvor Michael bevægede sag bagud, mens det ser ud til, at man går fremad, satte verden på den anden ende, og alle fik øjnene op for, at Michael Jackson ikke blot var en dygtig sanger, men en helt fantastisk danser.

Året efter (’84) tog Michael på en 5 måneder lang turné med The Jacksons og albummet ”Victory” igennem USA og Canada, hvilket blev den sidste turné for The Jacksons.

Efter Motown 25 og under turnéen kunne Michaels succes ingen ende tage, og ”Thriller” blev i 1984 verdens mest solgte album. Ingen har siden kunnet slå ”Thriller”, som til dato har solgt over 100 millioner eksemplarer.

Michael udgav i 1987 albummet ”BAD”, hvor Michael tilsyneladende havde undergået en forandring. Hans hud var begyndt at blive noget lysere, og dette satte spekulationer i gang, om Michael afblegede huden, hvilket Michael afviste.

Med ”Dangerous” i 1991 var Michael blandt verdens største stjerner. Da han i 1993 blev interviewet af Oprah Winfrey, løftede Michael for første gang sløret for, hvorfor hans udseende havde forandret sig gennem tiden. Michael led af hudsygdommen vitiligo. Vitiligo er en arvelig hudsygdom som ødelægger pigmentet i huden, og dette skabte store hvide skjolder på Michaels hud, så han brugte make-up for at udjævne hudens farve.

1993 begyndte som det største år i Michael Jacksons karriere, men tog en drejning, da Jordan Chandler anklagede Michael for seksuelt misbrug. Michael benægtede alle anklager, og den kriminelle efterforskning blev lukket i januar 1994, da der ingen beviser var, som støttede op om anklagerne.

Chandler-familien fortsatte dog med et civil søgsmål, og Michael blev af sine advoker rådet til at indgå forlig, hvilket Michael indvilgede i. I dette forlig skrev Michael under på, at han var kommet imellem far og søn i deres forhold, men nægtede fortsat at være skyldig i seksuelt misbrug.

Michael ønskede at lægge det hele bag sig, og blev samme år gift med Lisa Marie Presley, datteren af Elvis Presley.

I 1995 udgav Michael albummet ”HIStory”, hvor Michael gennem sin musik fortalte sin side af historien om de seksuelle anklager. For eksempel handler ”D.S.” om statsanklageren Tom Sneddon, ”Money” om at visse personer vil gøre alt for penge og ”This Time Around” om hvor meget Michael har følt sig trådt på, og nu vil han ikke finde sig i det mere.

I 1995 søgte Lisa Marie om skilsmisse fra Michael under henvisning til ”uforenelige vanskeligheder” efter kun 14 måneders ægteskab. De fik aldrig børn sammen.

November 1996 blev Michael gift for anden gang med dermatolog-sygeplejersken, Debbie Rowe, som Michael havde mødt hos sin hudlæge. Debbie Rowe var på det tidspunkt gravid med Michael Jacksons første barn.

Den 13. februar 1997 blev Prince Michael Jackson Junior født, og Michael beskrev det som et af de største øjeblikke i sit liv.

Michael var på turné i Europa, og Prince opholdte sig i Paris med Debbie under turnéen. Michael rejste frem og tilbage mellem de enkelte koncerter og Paris, og allerede den 3. april 1998 blev Prince storebror, da Debbie fødte Paris Michael Katherine Jackson.

Michael og Debbie blev skilt i 1999, og Michael fik den fulde forældremyndighed over begge børn.

Da turnéen endte, begyndte Michael at arbejde på sit næste album, men fokuserede mest muligt på at være far for sine 2 små børn.

”Invincible” udkom i 2001, og samme år kunne Michael fejre 30 år som soloartist. Dette blev fejret med 2 koncerter i New York Citys Madison Square Garden, hvor en masse store stjerner, som Whitney Houston, Britney Spears og Usher, optrådte med Michaels klassiske hits. Derudover optrådte Michael selv, og for første gang i 17 år optrådte Jackson brødrene sammen igen.

Den 21. februar 2002 blev Michaels tredje barn født, Prince Michael Jackson II, som fik kælenavnet ”Blanket”. Blanket blev født af en anonym rugemor.

I November 2003 blev Michael igen anklaget for seksuelt misbrug af en mindreårig, nemlig Gavin Arvizo. Denne gang endte det dog i en lang, opslidende retssag, hvor Michael den 13. juni 2005 blev frikendt på alle 10 punkter i anklageskriftet.

De næste år fokuserede Michael på at komme sig over den lange retssag, og arbejdede på flere musikalskeprojekter. Ingen af disse så dog dagens lys.

I 2009 annoncerede Michael, at han ville holde 10 koncerter i Londons O2-arena, men med et rekordhurtigt billetsalg blev programmet udvidet til 50 koncerter under titlen ”This Is It”.

Den 25. juni 2009 kom klokken 12 et alarmopkald fra Michael Jacksons lejede hus i Los Angeles, om at de havde en herre der ikke trak vejret. Klokken 14.26 på UCLA blev Michael Jackson erklæret død af hjertestop.

Hele verden gik i stå med den tragiske nyhed, og fans over hele verden samledes for at støtte hinanden igennem sorgen, som gav chokbølger verden over.

Til et stort mindeshow i Los Angeles’ Staples Center trådte Michaels børn for første gang frem, da hans da 11-årige datter, Paris, stod frem med ordene ”Siden jeg var en lille pige, var min far den bedste far i verden”.

Michael blev begravet på Forest Lawn Memorial Park i Los Angeles den 3. september 2009 (4. september dansk tid).

Michaels 3 børn vokser nu op hos deres farmor.